Dam Removal Europe -verkoston kokous 14.-15.11.2016 – Léon, Espanja

logo-dre

Osallistuimme 14.-15.11.2016 uudehkon virtavesien hoitoon keskittyvän Dam Removal Europe -verkoston kokoukseen Léonin kaupungissa Espanjassa.

Tapahtumaan osallistui 108 edustajaa 12 eri maasta (Espanjasta, Portugalista, Ruotsista, Hollannista, Brittein saarilta, Sveitsistä, Ranskasta, Virosta, Yhdysvalloista, Slovakiasta, Italiasta, Belgiasta ja Suomesta).

Tapahtuman agendana oli jakaa tietoa ympäri Eurooppaa tehdyistä ja suunnitelluista patojen purkuhankkeista.

Tapahtumaan osallistuneiden virtavesiluonnon kunnostukseen keskittyneiden asiantuntijoiden yhteinen kanta oli, että padon purkaminen on paras käytettävissä oleva virtavesiluonnon kunnostusratkaisu.

Esityksissä toistui Euroopan Unionin vesipuitedirektiivin vaatimus saattaa jäsenvaltioiden virtavedet hyvään ekologiseen tilaan. Osa jäsenmaista on tehnyt tavoitteen saavuttamiseksi enemmän, osa vähemmän tai ei lainkaan. Valitettavasti Suomi kuuluu jälkimmäiseen joukkoon.

Naapureistamme Ruotsi ja Viro ovat tarttuneet toimeen.

Viron edustajat esittelivät hanketta, jossa 10 miljoonan euron budjetilla tullaan mm. poistamaan Pärnun kaupungin lähettyviltä hyödytön Sindin pato. Purkamisen myötä Pärnujokeen avautuu 62 kilometriä uutta lohikalojen elinaluetta.

Ruotsissa tehtyjä hankkeita esitteli Karlstadin Yliopiston tohtori Olle Calles. Ruotsissa on tukinuitto aikakauden jäljiltä valtava määrä kunnostettavaa virtavesiluontoa. Toki paljon he ovat jo ehtineet kunnostaa ja usein purkamalla patoja tai muita pienempiä vaellusesteitä. Heidän esityksessä oli niin monta purkuprojektia esillä, että he olivat tehneet pikakelauksella esitetyn videon jossa rytmikkään musiikin tahdissa purettiin lukuisia patoja.

Ranskassa, Espanjassa, Sveitsissä, Englannissa ja Skotlannissa patojen purkamiseen ollaan myös panostettu paljon. Ranskassa on purettu heidän laskelmien mukaan jo 1842 hyödytöntä patoja. Lukumäärät tuntuvat korkeilta, mutta rakennettuja patoja heillä on yhteensä 83 795 kappaletta. Mukaan mahtuu luonnollisesti pieniä ja suuria patoja.

Myös Helsinginkoski ry oli pyydetty esittelemään omaa hanketta tapahtumaan. Meidän esitys poikkesi kaikista muista siinä, että olimme ainoa padon purkua vaativa tavallisten kaupunkilaisten hanke. Kaikissa muissa maissa viranomaiset esittelivät hankkeitaan. Esityksessä kerroimme syyt vaatimukselle purkaa Vanhankaupunginkosken pato ja kerroimme hankkeen etenemisen vastuun olevan Helsingin kaupungin päätöksentekijöillä. Saimme esitykselle raikuvat aplodit, koska järjestäen kaikissa muissa hankkeissa oli esitelty yhtenä vaikeimmista asioista voittaa paikallisten ihmisten mielet padon purkamisen taakse. Englannin hankkeiden esittelijä jopa tuskastumiseen asti esitteli mitä kaikkea yksityiskohtaisempia selvityksiä he ovat tehneet saadakseen paikalliset ymmärtämään padon purkamisen hyödyt.

Vanhankaupunginkosken padon purkuhanke on nyt siis erittäin tarkan EU-laajuisen hankkeen vahtivan silmän alla. Helsingin kaupungin päättäjillä on vastuu ja velvollisuus tulevassa purkupäätöksessä huomioda myös tämä. 

Lisää tietoa Dam Removal Europe -hankkeesta: http://damremoval.eu/

Linkit kaikkiin esityksiin päivitetään tähän, kun tapahtumanjärjestäjä tuo ne saataville.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *